Monday, February 6, 2012

Papoea's aangeklaagd voor hoogverraad

JAYAPURA - Een Indonesische onderzoeksrechter heeft vijf Papoea-activisten aangeklaagd voor hoogverraad. Zij leidden op 19 oktober een vreedzame manifestatie voor onafhankelijkheid van Papoea, het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea. De paramilitaire politie maakte met geweld een einde aan de bijeenkomst. Zeker drie mensen werden gedood.

Volgens rechter Jack L. Oktovianus van de rechtbank in Jayapura, de hoofdstad van Papoea, hebben de vijf zich schuldig gemaakt aan „hoogverraad met de bedoeling dat het land of een deel van het land in handen van de vijand zou vallen”. Als de vijf schuldig worden bevonden, kunnen zij tot levenslang worden veroordeeld.


Aan de manifestatie namen 5000 Papoea's deel. De vijf riepen onder meer de onafhankelijkheid van Papoea uit en ontvouwden de verboden Papoeavlag. De paramilitaire politie greep in door op de menigte te schieten en de deelnemers met stokken en vuistslagen te bewerken. Zeker drie mensen kwamen om en meer dan 90 raakten gewond.


De Papoea's beschuldigen het leger ervan de mensenrechten in hun regio te schenden. Ook klagen zij dat zij nauwelijks profiteren van de opbrengst van de delfstoffen die er worden gevonden.


De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de regering in Jakarta zondag op het proces tegen de vijf te staken. „Het is ontstellend dat een moderne democratische natie als Indonesië mensen blijft opsluiten, omdat zij een demonstratie hebben georganiseerd en omstreden meningen naar voren hebben gebracht”, aldus de mensenrechtenorganisatie.


Source; www.telegraaf.nl