Thursday, February 9, 2012

Westerse ‘journalist’ op Paoea gearresteerd

Op West-Papoea heeft de politie vandaag een Tsjechische toerist gearresteerd voor het nemen van foto’s van een pro-onafhankelijkheidsdemonstratie.

De man, Petr Zamecnik, 35, wordt vastgehouden in Manokwari, ongeveer 400 kilometer ten oosten van het populaire Raja Ampat duikgebied in de provincie West-Papoea.

Hij is ondervraagd omdat hij alleen toestemming heeft om in bepaalde gebieden reizen als een toerist en geen journalistieke activiteiten mag ondernemen, zegt een politiewoordvoerder.

De verdachte is overgedragen aan de immigratiedienst Hij was aanvankelijk op vakantie in Raja Ampat, maar hij werd in Manokari aangegroffen waar hij foto’s nam van ongeveer 100 etnische Melanesisch Papoea’s. Ze marcheerden naar de het kantoor van de gouverneur en schreeuwen ‘bevrijd Papoea, we zijn geen Indonesiërs.’ Ze zwaaiden daarbij met de verboden separatistische Papoea Morgenstervlag.

Indonesië legt strikte visumbepalingen op aan buitenlandse bezoekers aan Papoea en beperkingen voor buitenlandse journalisten die op zoek zijn naar een verslag uit de regio. Jakarta heeft Papoea in 1969 na een referendum over zelfbeschikking geannexeerd en houdt een strakke greep op de regio met de aanwezigheid van militairen en politie om de decennialange opstand door slecht gewapende rebellen te beteugelen.

In 2010, werden twee Franse journalisten gedeporteerd uit Papoea voor het filmen van een vreedzame demonstratie buiten door de regering goedgekeurde gebieden.

Source; www.aziatischetijger.nl